Undver veckan (14 oktober till och med 23 oktober 2022) hade vi utställningen Kotimatka – Tie kotia på plats utanför Hembygdsgården.
Många bybor besökte utställningen som avhandlade den finskspråkiga minoriteten och vår kultur i byarna.
”Med en omvärld i ständig förändring är vi många som söker något som varit. Vi letar efter en plats där vi kan finna sammanhang trygghet och värme, en plats där vi kan känna oss hemma.
Ett hemma som många känner att de förlorat, ett hemma som vissa menar har berövats dem. Andra söker det hem de borde ha haft eller vill finna ett sammanhang de länge saknat.
Den här utställningen handlar om att leta sig hemåt. Ibland genom återerövring av något som stulits, ibland genom att ta makten att själva definiera sitt sammanhang och ofta genom att söka sig tillbaka till sina rötter.
Kotimatka – vägen hem är en vandringsutställning på hjul som berättar om människor och kultur i Tornedalen och bland meänkielitalande samt om statens övergrepp på tornedalingar och meänkielitalande under 1800- och 1900-talet.”
Kotimatka är en utställning som på uppdrag av Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset (STR-T) har producerats av Försvarsmuseum Boden.
Utställningen har sin utgångspunkt i förstudien “Då var jag som en fånge” Statens övergrepp på tornedalingar och meänkielitalande under 1800- och 1900-talet av Curt Persson (2018). Förstudien producerades på uppmaning av Kulturdepartementet med STR-T som beställare med syftet att belysa en del av Sveriges historia, behandling av minoritetsgrupper och statens övergrepp på tornedalingar och meänkielitalande.
Utställningen Kotimatka har producerats i samarbete med STR-T, Met Nuoret samt förstudiens författare Curt Persson (med rötter i Kurravaara).